Et solvarmeanlæg er et energivenligt og økonomisk godt supplement til boligens eksisterende energikilde, da det reducerer behovet for naturgas, olie, brænde og el. Et solvarmeanlæg kan bruges til enten brugsvand eller til både brugsvand og opvarmning. Uanset hvad du vælger, er der meget at spare. Besparelsen afhænger af antal beboere, boligareal samt solvarmeanlæggets størrelse.
Solvarmeanlægget kan dække op til 70 % af en husstands behov for varmt brugsvand og spare op til 25 % på olie- eller gasregningen hos en gennemsnitsfamilie med normale badevaner. Fx kan et solvarmeanlæg med et panel på kun 7 m3 i sin levetid erstatte 7-10.000 liter fyringsolie.
Solvarme kan kombineres med alle øvrige opvarmningsformer og kan tilpasses de fleste bygninger.
Hvordan fungere solvarmeanlægget?
Et solvarmeanlæg består typisk af 2 – 3 solfangere placeret på taget og en varmtvandsbeholder på 250-300 liter i bryggers, kælder, loft el. lign. sted.
Solfangerne er forbundet til varmtvandsbeholderen med rør, hvori der løber frostvæske, og ved hjælp af følere og en styring, hentes varmen så ned til beholderen, når temperaturen i solfangerne er højere end temperaturen i bunden af beholderen.
Varmtvandsbeholderen er specielt fremstillet til solvarme, hvilket vil sige at den er forholdsvis stor, den er opretstående og den har en varmeveksler i bunden til solvarmekredsen og en i toppen til evt. olie, gas, brændekedel, jordvarme m.m. Derudover er der også i toppen placeret en el-patron. Det betyder, at når man bruger den dyre energi til opvarmning af vandet, opvarmer man kun den øverste 1/3 af beholderen, og når solen kommer frem igen, er der stadig plads til at optage varmen i de nederste 2/3.
Varm stuen op med solvarme
Ved hjælp af en ekstra varmeveksler kan solvarmen også udnyttes til rumopvarmning. Når beholderen har nået den ønskede/mulige temperatur, køres solvarmen i stedet ud til centralvarmekredsen. Derved kan man forlænge perioden med slukket kedel og samtidig bibeholde evt. varme i badeværelset om sommeren.
Fordele ved solvarme
- Billig energi og 100 % miljøvenligt
- Store besparelser på både opvarmningen og det varme vand
- Minimale driftsomkostninger
- Uafhængig af de svingende markedspriser på energi
- Gennemsnitlig levetid på 20-25 år